33 Meslekte Mesleki Yeterlilik Belgesi Zorunluluğu Fiilen Başladı 24.10.2018 tarihinde yayınlandı

33 Meslekte Mesleki Yeterlilik Belgesi Zorunluluğu Fiilen Başladı

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğin'den (TOBB) alınan bir yazıda; çalışma hayatına nitelikli eleman kazandırılması, üretimde etkinlik ve verimliliğin sağlanması ve iş kazalarının asgariye indirilmesi amacıyla tehlikeli ve çok tehlikeli mesleklerde "Mesleki Yeterlilik Belgeli" kişilerin istihdam zorunluluğunun devam ettiğinden bahsedilmektedir.

Yazıda; 26 Eylül 2017 tarihinde Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından yayımlanan 2017/1 sayılı tebliğ ile 33 meslekte daha mesleki yeterlilik belgesi zorunluluğu getirildiği ve belge zorunluluğu getirilen meslek sayısının 81'e yükseldiği ifade edilmektedir.

2017/1 sayılı tebliğde belirtilen ve Ek1 'de yer alan meslekler için 12 aylık geçiş sürecinin tamamlanmış olduğu ve 27 Eylül 2018 tarihi itibariyle söz konusu mesleklerde "mesleki yeterlilik belgesi" zorunluluğunun fiilen başlatıldığı belirtilmektedir.

Söz konusu mesleklerde sınav ve belgelendirme ücretinin, 31.12.2019 tarihine kadar İşsizlik Sigortası Fonu'ndan karşılanacağı ifade edilmektedir.

Yazıda ayrıca, konuya ilişkin olarak TOBB tarafından kurulan TOBB MEYBEM Mesleki Yeterlilik ve  Belgelendirme Merkezleri A.Ş'nin, "Metal", "Makine", "Otomotiv", "Asansör" ve "Perakende" sektörlerinde sınav ve belgelendirme hizmetlerine tüm hızıyla devam etmekte olduğu, zorunluluk getirilen yeni mesleklerde sınav ve belgelendirme konusunda belgelendirme ve yönlendirme desteği verdiği belirtilmektedir.

Ek1 - "Belge Zorunluluğu Getirilen Mesleklere" ulaşmak için buraya tıklayabilirsiniz.

Üyelerimize duyurulur.