MERSİN TİCARET VE SANAYİ ODASI
Türkçe English
MTSO 13. Yıl
ÇAĞRI MERKEZİ 0850 304 33 33
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin Cennet Cehennem

2018 Mersin Ekonomik Raporu 26.06.2019 tarihinde yayınlandı

2018 yılı Mersin Ekonomik Raporu elektronik kitap formatında hazırlanarak kullanımınıza sunulmuştur. Üzerine tıklayarak açılan yeni pencere içerisinde okuyabilirsiniz. Dilerseniz açılan pencere içerisinden bilgisayarınıza .pdf formatında indirmeniz de mümkündür.


2018 Mersin Ekonomik Raporu

ÖNSÖZ

Dünya tarihinde hiçbir ekonomik kriz 2008’de başlayan ve hala yarattığı sonuçlarla devam eden ekonomik kriz kadar uzun süreli ve etkili olmadı. Öyle bir kriz ki sadece dünya ekonomisinin küçülmesine değil, aynı zamanda Arap Baharı gibi birçok siyasal gelişmeye de neden oldu. ABD’de başlayan, Avrupa’da devam eden ve dünyaya yayılan bu finans krizinin başlarında Türkiye, o dönemde yakaladığı makro disiplin ve para politikalarındaki sağlamlıkla bu krize en iyi direnen ülkelerden oldu. O yıllarda Avrupa’da bile iflasını ilan eden ülkeler oldu. Türkiye; 2000’li yılların başında özellikle bankacılık konusundaki devrimsel adımları ve sıkı politikalarıyla ve 2002’de değişen yeni hükümetin bu sağlam adımları kararlıkla devam ettirmesiyle, AB üyeliğimizdeki kararlı duruş, insan hakları ve özgürlükçü yasalardaki iyileştirmelerle aynı zamanda siyasi anlamda da güçlenen bir resim verdi. Bunlar ekonomik krize direnç göstermemize yardım eden şeylerdi. Çünkü bir ülkenin ekonomisini o ülkenin demokrasisini, hak ve hukuk kavramlarının kalitesinden ayrı göremezsiniz. Ancak bu krizin üzerinden 10 yıl geçti ve bu güne geldik.

Büyüme konusunda iyi performans sergileyemeyen dünya ekonomisine bir de ABD’nin korumacı politikaları, İngiltere’nin AB’den ayrılma kararı eklenince, küresel sıkıntıların 2018’de de devam edeceğinin habercisi oldu. 2018’de gerçekten dünya ekonomisi küçülmeye devam etti. Söz konusu durum dünya ekonomisinde ülkeler arası daha hırçın politikalar ve sert rekabetçi piyasalar yarattı. Dünyaya entegre bir ülke olarak Türkiye’nin bundan etkilenmemesi beklenemezdi elbette. Türkiye ekonomisinde de büyüme geriledi ve buna bağlı işsizlik arttı. Ancak kurlardaki olağanüstü artışın yarattığı ithalattaki gerilemeye rağmen ihracatımız artmaya devam etti. Kentimizde ise ihracatın ekonomiye sunduğu katkı Türkiye genelinin üzerinde gerçekleşti. Burada olası risklere karşı ekonomik yapımızdaki çeşitliliğin büyük etkisi vardı. Söz konusu durumda tarım sektörü kent ekonomisi için belirleyici oldu. Kurdaki artışla ithalat azalışa geçti ancak İlimizin ülke büyümesine sağladığı önemli göstergeler arasında yer alan dış ticaret fazlası veren yapısının genişlemesine neden oldu. İç piyasalarda ise Türkiye genelinde olduğu gibi İlimizde de ciddi durgunluk yaşadı. Bu anlamda iç piyasaya iş yapan firmalar ciddi sorunlar yaşadı, yaşamaya devam ediyor.

Görünen o ki, 2019 yılında da küresel sorunlar küresel ticaret savaşları ile artacak gibi görünüyor. Tüm bu ekonomik ve politik belirsizlikler içinde, Türkiye ekonomisi olarak özellikle yatırım ve finans konularında dikkatli olmamız gereken bir süreçteyiz. Ancak, ülkemizin ve özelinde Mersin’in her anlamda potansiyeli vardır. Sıkıntılarımız var ama umutsuzluğa düşecek bir durumumuz yoktur. Odamızın hazırladığı Ekonomik Rapor incelendiğinde kentimizin eğitim, işgücü durumu, genç nüfusu, sağlık alt yapısı, kültür-sanat eğilimleri, sanayi, iç ve dış ticareti, lojistik, tarım gücü, deniz potansiyeli, yatırım ortamı gibi sayısız konudaki bilgiler bize sorunların yarattığı karamsar havanın aksine umutlu olmamızı gösteriyor.

İşte bu vizyonda; Mersin Ticaret ve Sanayi Odası, kentimizin ve iş dünyasının yaşadığı sıkıntıları istatistiklerden faydalanarak somut tablolar ortaya koyabilmekteyiz. Bu bağlamda; Odamız tarafından hazırlanan kitabımız farklı kurumlarca derlenen verilerin detaylı olarak bir araya getirilerek, toplumsal ve kültürel yapı, ekonomik yapı ve makroekonomik göstergeler, alt yapı sistemleri, sivil toplum kuruluşları alt başlıklarında incelenen konuların yanı sıra Dünya ve Türkiye Ekonomisindeki gelişmeler ve beklentilere ait değerlendirmelere de yer verilmiştir. Yayınımızın üyelerimize ve ilgililere faydalı olmasını diler, destek veren tüm Kurum ve Kuruluşlara teşekkür ederiz.

 

Ayhan KIZILTAN
Mersin Ticaret ve Sanayi Odası
Yönetim Kurulu Başkanı


Mersin Ekonomik Raporu - 2018 - pdf indirmek için tıklayınız

 

 

 

 


Sayfa gönderiliyor. Lütfen bekleyiniz

ARKADAŞINA GÖNDER