2017 yılı (8) sayılı Irak Gümrük Kanunu Hakkında 10.07.2017 tarihinde yayınlandı

2017 yılı (8) sayılı Irak Gümrük Kanunu Hakkında

Irak Cumhuriyeti Gaziantep Başkonsolosluğu tarafından Odamıza intikal eden yazıda; Irak Bakanlar Kurulu 1984 yılı (23) sayılı düzenlenmiş karar ve 2017 yılı (8) sayılı Irak Gümrük Kanunu uyarınca, Irak’a gönderilen ürün ve malların üzerlerinde Gümrükten muaf veya Gümrük harcının gecikmeli ödeneceği ibaresinin belirgin  bir şekilde yazılı olması ve aşağıda gösterilen diğer şartların sağlanması hususu bildirilmiştir.

İlgili yazıda bahse konu şartlar;

• Irak’a giren tüm ürün ve malların hak sahibinin üzerinde olması gerekliliği,

• Kayıt olduğu tarafı bildirmek için ithal edilen Gümrükten muaf her ürün ve malın üzerine ayrı ayrı ve belirgin bir şekilde satılmaz ve Gümrükten muaf her ürün ve malın üzerine ayrı ayrı ve belirgin bir şekilde satılmaz ve Gümrükten muaf ibaresinin bulunması,

• Mal ve ürünlerin ithal eden taraf, kendi ve ürünler arasında nitel ve nicel açıcan ilişkili olması gerekliliği olarak sıralanamıştır.

Ayrıca yazıda;  önceden vergiden ve Gümrük harçlarından muaf olup ve piyasada sergilenen sızdırılmış ürün ve malların ilgili ekiplerce denetim uygulanacağı, araştırma sonucu ilgili kanunun ihlali tespit edildiği halde hem kanuni hem para yaptırımlar uygulanacağını vurgulanmıştır.

Üyelerimize duyurulur.