MERSİN TİCARET VE SANAYİ ODASI
Türkçe English
MTSO 13. Yıl
ÇAĞRI MERKEZİ 0850 304 33 33
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin Cennet Cehennem

2007 Mersin Ekonomik Raporu 01.03.2008 tarihinde yayınlandı


2007 Mersin Ekonomik Raporu

Ulusal ve uluslararası sosyal ve ekonomik gelişme hedeflerinin belirlenmesi, söz konusu hedeflerin başarısında güncel, güvenilir ve kapsamlı istatistiki bilgiler etkin rol oynamaktadır. Bu bilinçle, Odamız Araştırma Yayın Müdürlüğü tarafından her yıl düzenli olarak yayımlanan Ekonomik Raporda, Mersin ekonomisindeki yıl içinde meydana gelen sosyal ve ekonomik gelişmelerin ayrıntılı olarak incelenerek; geçmiş yıllar ve ülke ekonomisiyle karşılaştırmaların yapıldığı istatistiki bilgilere yer verilmektedir. Söz konusu bilgiler ışığında; Mersin’de 2007 yılında yaşanan ekonomik gelişmeler değerlendirildiğinde; İlimizin toplam ticaret hacmi önceki yıla göre yüzde 33 artarak yaklaşık 11 milyar $ seviyesine yükselmiştir. Türkiye genelinde ihracatta gözlenen hızlı artışın ilimizde yaşanmadığı; firmalarımızın ihracatlarını artırmış dahi olsalar; ithalattaki hızlı artışın ihracat performansını geride bıraktığı görülmektedir.

Serbest Bölgede; 2004 yılından itibaren düşüşe geçen faaliyetlerin, 2007 yılında 2,6 milyar $ seviyesine ulaşarak, geçmiş yıllarındaki canlı dönemini yeniden yakaladığı görülmektedir. 2007 yılının Mayıs ayında PSA-Akfen ortaklığına devredilen, Mersin Limanında yük trafiği önceki yıla göre ithalat ve ihracat yüklerindeki artışın etkisiyle yüzde 11 artarak 18 milyon ton seviyesine yükselmiştir. Uzun süredir reel sektörü etkileyen sorunların başında gelen likidite sıkıntısı protestolu senetlerdeki artışla kendini göstermiş, paraya dönüştürülemeyen ticaret, reel sektöre likidite sıkıntısı olarak yansımıştır. Sanayide, kapasite kullanımında yılın ikinci çeyreğinde yaşanan artış, üçüncü çeyrekte hızını kestiği gözlenirken, son çeyrekte gösterdiği olumlu gelişmelerle, geçen yılın üzerinde bir seviyeye ulaşmıştır. Aynı dönemde yatırım tutarı bir önceki yıl ile kıyaslandığında; özel sektör yatırımlarında gözlenen yavaşlamaya rağmen, kamu yatırımlarındaki artışın etkisiyle yükselmiştir.

Ülkemizin kalkınmasında, bölgesel anlamda mevcut potansiyellerin etkin kullanılması amacıyla yeni hedef ve stratejilerin oluşturulması ve uygulanması içinde bulunduğumuz dönemde gittikçe önemini arttırmaktadır. Bu bağlamda, doğru karar alma sürecinde; güvenilir, kapsamlı ve anlaşılabilir bilgiye ulaşılması bakımdan kaynak oluşturacağı düşüncesiyle hazırlanan çalışmamızın üyelerimize olduğu kadar karar alıcılar, araştırmacılar ve tüm bireylerin çalışmalarında faydalı olmasını dileriz.

Kadri ŞAMAN - MTSO Yönetim Kurulu Başkanı

 


Sayfa gönderiliyor. Lütfen bekleyiniz

ARKADAŞINA GÖNDER